Pagini

vineri, 18 noiembrie 2011

Organizare (2)

Dupa cum am promis, ma intorc cu detalierile legate de organizarea timpului. Al meu, desigur. Dar, daca informatiile astea va ajuta vreun pic, e minunat :).

1) Copila
Cand e vorba de ea, fixez obiective pe termen scurt. Pe de o parte pentru ca achizitiile varstei sunt uimitoare, pe de alta pentru ca asteptarile mele legate de ea nu sunt batute in cuie. Intr-un fel, o las pe ea sa ma ghideze. De exemplu: nu aveam in plan sa o invat cifre sau litere, dar, daca ea intreaba si vad ca si retine cate ceva, nu vad de ce as impiedica-o.
In mare, as vrea ca ea sa stie lucruri care sa ne permita o mai buna comunicare si o mai buna a intelegere a lumii inconjuratoare:
- culorile - stie vreo 10-12, iar acum incercam sa mergem pe nuante si tonuri (pictura ne e de un real ajutor)
- formele
- corpul omenesc
            - parti componente, rolul lor
            - cum ne aparam corpul de frig, caldura, ploaie etc.
            - corpurile altor fiinte vii, studiate in comparatie cu corpul omenesc - cum sunt corpurile animalelor, ale plantelor; la ce folosesc aripile pasarilor, ale pestilor etc. (Treaba asta cu corpurile o prelungim pana spre primavara, cand vor aparea insectele si vom vorbi atunci si despre ele. Vom vorbi si despre melc si discutam despre cum inainteaza el. Este un subiect pe care sa-l tot dezbatem :) ).
- numerele 1-3 si semnificatia lor. Dupa cum spuneam, nu erau pe lista mea, dar m-a intrebat de 1, i-am raspuns. Acum il recunoaste si il asociaza cu ideea de un singur element. La fel si cu 2. Asa ca m-am hotarat sa merg pana la 3. Ce mi-ar placea sa stie:
               - sa asocieze numarul cu multimea corespunzatoare
               - sa identifice multimea cu mai multe elemente
               - sa aseze crescator/descrescator mai multe multimi (Exemplu: Aseaza mai intai vaza care are mai multe flori.)
- exercitii de logica (Tu esti verisoara lui M. M. are vreo verisoara? Pe cine?)
- diminutive (Cum se numeste un catel mai mic? Catelus.)
- antonime (Un ursulet era mare, celalalt era.... Mic.)
- sinonime (Fetita a primit un dar. Adica un... Cadou.)
- exercitii grafice (linii drepte, linii curbe, urmarit linia punctata)
In general, as vrea sa merg pe observare si pe aflarea cauzelor (De ce crezi ca e asa?). De exemplu: o sa privim zapada si va vedea ca se topeste. Se transforma in apa. Dar daca punem apa la temperatura mica se transforma in zapada? Hai sa o punem pe pervaz pana dimineata. Sau in congelator. Ce s-a intamplat?
Desigur, nu lasam deoparte cititul. De doua luni e inscrisa la biblioteca (hai, dati cu parul si spuneti ca e prea mica!), unde mergem sa luam carti, sa ne jucam si sa participam la activitatile pe care le organizeaza doamna bibliotecara. Si ii place mult. Si mi-e drag si mie sa pornim amandoua, fiecare cu carticelele ei, spre biblioteca, intrebandu-ne cu ce minunatii ne mai intorcem acasa.
In rest, activitatile obisnuite: desenat, colorat, pictat, modelatul plastilinei, jocuri de rol, dansat, cantat etc.
(Pentru diferite sisteme de educatie - homeschooling, unschooling -, vizitati-o pe Andreea, iar pentru activitati ce pot fi facute cu copiii, puteti trece pe la Aurelia, Raluca sau opriti-va in casuta din copac.)

2) Familia
Aici nu stiu daca pot vorbi de asteptari, cat mai ales de dorinte. Dorinta de a gasi mult mai mult timp pentru noi. Noi trei si noi doi. E greu, pentru ca tatal Copilei e freelancer si, de ceva timp, am devenit si eu propriul patron, asa ca venitul nostru depinde exclusiv de ceea ce muncim. Dar amandoi stim ca munca nu e totul si ne straduim sa impartim lucrurile cat mai corect. Uneori ne reuseste, alteori nu. Sunt perioade aglomerate, in care abia avem timp sa schimbam doua cuvinte, fiecare in fata computerului si perioade mai linistite, cand putem sa ne bucuram in voie de prezenta celuilalt. Pe acestea din urma incerc eu sa le speculez :). Totodata, as vrea sa incerc o asezare mai echilibrata a zilelor, o alternare a muncii cu relaxarea si stabilirea unor obiceiuri in familia noastra. Acum, ca vine iarna si fata a crescut, putem avea o seara a jocurilor (puzzle, jocuri de memorie, mima etc.) sau o seara de gatit impreuna. Idei sunt, depinde de noi sa le aplicam si apoi, prin repetare, sa le transformam in traditii.

3) Serviciul
Despre asta discutam mai tarziu.

4) Casa
 A) gospodarie
Cand eram mica, romanii munceau sase zile pe saptamana, avand liber doar duminica. Parintii mei petreceau destul de mult timp la serviciu si, de aceea, curatenia casei era grija noastra, a copiilor. Ca sa ne fie mai usor, tata ne-a ajutat sa impartim apartamentul pe zone (da, mi-ar placea sa spun ca noi am stat la baza sistemului FlyLady, dar nu e asa :)) ). Si cum noi eram trei copii, au rezultat trei zone:
a) bucatarie + vestibul
b) sufragerie
c) baie + hol mare
Dormitorul copiilor era o sarcina comuna, iar cel al parintilor ii privea pe ei. O data la doua zile (sau la 3?), intram in posesia unei zone, pe care trebuia sa o facem sa arate cat mai bine. Cam asa:

 Desigur, notiunea mea de curat nu corespundea cu cea a parintilor, asa ca, pentru a nu mai intra in conflict cu ei, am stabilit o lista clara de atributii:
- sters praful in biblioteca
- dat cu aspiratorul
- aranjat canapeaua etc.
Obiceiul acesta il am si acum si mi-e de mare ajutor in stabilirea sarcinilor zilnice. Mi-am conceput un tabel (modelul e orientativ) pentru fiecare incapere si, in functie de el, urmaresc ce am de facut. (Legat de asta, imi spunea cineva ca oamenii au capacitatea de a lua un anumit numar de decizii in fiecare zi - 20, parca. De aceea, e recomandat ca anumite actiuni sa devina rutina, ca sa te concentrezi pe adevaratele decizii. Nu stiu daca e adevarat, dar pe mine ma ajuta foarte mult sa ma uit pe foaie, sa fac ce scrie acolo, fara sa imi mai bat capul, iar in timpul asta sa ma concentrez pe altceva.)
Acum aveti grija sa nu faceti ca mine, care, din exces de zel si uitand ca am multe altele de facut pe langa curatenie, mi-am alocat mai multe sarcini zilnice si saptamanale decat puteam duce, fiind nevoita sa revizuiesc  toate listele. Luati-o incet! Puteti sa va inspirati de la Irina si de la FlyLady.

B) gatit
Am mai scris pe blog ca, la noi, tatal Copilei este responsabil cu partea gastronomica. Totusi, ma incearca si pe mine, din cand in cand, dorinta de a prepara cate ceva. Dar asta asa, ca bonus :). Sau cand el este intr-atat de ocupat, incat nu mai are timp si de mancare. Cum ar fi toamna asta, cand am impartit sarcina gatitului: eu sunt cu micul dejun si cina, iar el cu pranzul. Dar, ca sa-i fie mai usor si ca nu cumva sa ne suprapunem (ce-ar fi sa avem mancare de cartofi la pranz si cartofi copti la cina?), am intocmit un meniu saptamanal. Nu e ceva nou, am mai folosit asa ceva si ne-a fost tare bine. Meniul era echilibrat, nu mancam toata ziua acelasi lucru, cand mergeam la cumparaturi stiam ce voi folosi toata saptamana (desigur, nu cumparam lunea legumele pentru vineri) si scapam de vesnica intrebare: tu ce ai mai gatit?.
In timp, am facut si o lista cu mancarurile care au avut mai mult succes in familia noastra (exemplul dat e orientativ), incercand sa o imbunatatesc cu mancaruri noi, din ce in ce mai variate. Chiar ajuta, sa stiti!

Informatii despre cum poti planifica meniul gasiti si pe blogul Iuliei. Tot la ea, veti afla si alte lucruri interesante despre cum puteti sa va gestionati banii. M-am inspirat si eu si mi-am facut o lista cu facturile lunare (sa mai precizez ca ce scrie acolo sunt niste tipuri de facturi si costuri trecute de aiurea, doar ca exemplu? :) ) si o lista de cheltuieli. Am mai incercat eu sa tin un caiet in care imi treceam tot ce cumparam, dar m-a scos din minti, caci al meu sot imi punea in fata o lista de cumparaturi si se astepta sa consemnez eu totul - scuza lui: tu ai venit cu ideea! Acum am scris totul pe foaie, am pus-o pe frigider si am zis sa scrie fiecare ce cheltuieste. Pana acum am scris tot eu, caci el nu a mai avut timp de cumparaturi :). Dar parca mi-e mai usor pe pasi mici: un total zilnic, un total saptamanal si un total lunar.

5) Timpul personal
Ideea de timp personal este destul de amuzanta atunci cand te gandesti ca nu prea ai timp sa stai singura. Dar poti obtine ceva chiar si in conditiile astea. Profit de momentele in care Copila se joaca fara mine, ca sa citesc, sa scriu pe blog sau sa mai crosetez/tricotez cate ceva. De asemenea, mai profit de orele de somn. Chiar daca nu mai doarme decat noaptea, pot sa ma culc ceva mai tarziu sau sa ma trezesc ceva mai devreme, astfel incat sa ma mai ocup si de sufletul meu (tot la Irina gasiti de-ale sufletului).
Desigur, mi-ati putea spune ca, daca as mai termina cu listele si listutele cu care v-am innebunit mai sus, as avea muuuuult mai mult timp liber decat am acum :).  Da, mi-ati putea spune. Dar nu v-as crede. Pentru ca am incercat ambele variante. Si planificarea asta o fac o singura data, pentru o perioada mai lunga de timp. Si stati asa, ca nu am terminat. Urmeaza si partea a treia :)!

Un comentariu:

dulceameacasa spunea...

Buna, soaredemartie. M-am regasit in cuvintele tale, printre liste si listute, incercari, pereri de rau... As vrea sa-ti spun ca m-am uitat pe toate acestea si nu am gasit nicio lista cu "timp pentru mine" adica de la 13.30 pana la 14.00 cat doarme Copila fac....Sper sa te ajute o astfel de listuta. Sunt curioasa:tie cum ti-a iesit?