Biblioteca - deocamdata si dulapior pentru jucarii - este inca neterminata (intentionam sa o vopsim la vara), dar noua ne place si asa, caci am muncit cu drag la ea :). Cea mai mare gaselnita ni se pare ladita de la corpul mare (am vazut ideea pe net), in care poate arunca plusurile si papusile. Bineinteles, nu i-am lasat la libera alegere culorile pentru pictat, foarfeca, plastilina (desi initial asa ziceam, ca le tin acolo), caci nici nu vreau sa imi imaginez ce as fi gasit in camera!
Cu ocazia mutarii, mi-am amintit ca, demult, intentionam sa scriu o postare cu carti pe care Copila le-a indragit. Desigur, fiecare copil are motivele sale pentru a se atasa de o carte sau alta, deci nu e musai ca si altora sa le placa ce ne-a placut noua, dar poate va ofera niste idei pentru viitoare lecturi.

Murdarici a fost primul personaj pe care l-a indragit Copila. Au contribuit la asta si povestirea, dar si imaginile din carte, care sunt bine realizate (imi place asta la o carte pentru copii).

Subiectul a mers ca o manusa pentru Copila, aflata intr-o competitie asemanatoare cu verisoarea ei, M., cu care isi petrece aproape tot timpul. Si, exact ca in carte, Copila este ceva mai curajoasa decat M. :).
Ghici cat de mult te iubesc de Sam McBratney face parte dintre cartile ce te induioseaza cu tandretea lor. Castanuta cel Mica incearca sa ii arate lui Castanuta cel Mare cat de mult il iubeste. Ce nu stie el este ca, indiferent cat de mare ii e dragostea, ceea ce simte tatal sau pentru el e si mai puternic. Finalul, cand Castanuta cel Mare isi aseaza puiul adormit in culcus si apoi ii sopteste usor: Eu te iubesc pana la luna si inapoi reuseste aproape intotdeauna sa imi umezeasca ochii. E o carte despre iubirea curata, neconditionata, dintre un parinte si fiul sau, o carte pe care e frumos sa o asculti citita de catre o mama, dar e minunat daca o citeste, totusi, tatal.
Si daca tot vorbim despre carti de citit impreuna cu tatal, trebuie neaparat sa pomenesc de Pupici pentru tatici, de Frances Watts si David Legge. Scrisa special pentru ritualul de noapte buna, e povestea unui ursulet care nu vrea sa ii dea tatalui un pupic de urs, inainte de culcare. Fara sa se supere, tati incearca sa ii smulga macar un pupic de crocodil, de girafa etc., spre marele amuzament al micutului pui. Mi-au placut mult imaginile si micile subtilitati din ele (nu spun mai mult, va las sa le descoperiti singuri, poate cumparati cartea sau o luati de la biblioteca), precum si felul delicat in care e scrisa.
Ma bucur ca au inceput si la noi sa se traduca astfel de carti simple, cu imagini sugestive, pentru copiii mai mici. Am mari probleme cu povestile noastre clasice si imi vine greu sa ii citesc fetei povesti gen Capra cu trei iezi, unde, pe langa moarte, ajungem sa vorbim si despre razbunare. In schimb, am gasit multe, dar muuuuuuulte carti in engleza, care se adreseaza copiilor aflati in primii ani de viata.
Si uite asa ajungem la o alta carte draga noua: Elmer a lui David McKee. Noi am imprumutat-o de la sora mea mai mare (mama verisoarei despre care scriam mai sus) si am fost absolut INCANTATE de ea. Despre asa ceva vorbeam cand spuneam ca mesajul trebuie sa fie simplu, accesibil copiilor. Elmer este un elefant vesel si... altfel: in timp ce toti elefantii sunt cenusii, Elmer e facut din petice colorate. Satul sa fie diferit, incearca sa isi schimbe culoarea, devenind una cu turma, dar realizeaza ca (si aici o sa citez de pe blogul sursa a pozei): "e GROZAV sa fii unic si special".
Nu stiu daca exista o traducere in romana a cartii, eu nu am gasit, dar, cand o sa apara, cu siguranta i-o voi cumpara fetei mele. Daca nu, Amazon scrie pe mine :).
![]() |
Sursa |
Pentru ca Ariciul doarme intregul anotimp rece, n-are habar ce inseamna iarna, desi pe multi i-a auzit vorbind despre ea. Prin urmare, il roaga pe prietenul sau, Iepurasul, sa ii pastreze putina iarna, pentru a vedea cum este. Si pentru ca Iepurele e cam uituc, Ariciul ii scrie pe scoarta copacului rugamintea sa. Infometat, Iepurasul mananca exact bucatica pe care era scris cuvantul iarna si apoi incearca sa-si aduca aminte ce il rugase prietenul sau. Intr-un final, strange un ditamai bulgarele de zapada, pe care il inveleste in frunze uscate si il inghesuie in barlog. Cand vine primavara, din imensul bulgare nu mai ramane decat o mica urma de zapada, de ajuns pentru ca Ariciul sa isi faca o idee despre iarna.
Mai sunt multe carti de care ne-am atasat, carti din colectia personala sau carti imprumutate si poate vom vorbi si despre acelea la un moment dat. Sunt convinsa ca si voi aveti niste preferinte si tare mi-as dori sa ni le impartasiti, ca sa ne putem bucura impreuna de frumusetea lor.